TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są drinku z specjalnych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE
Nie właśnie cudownie smakują, ale również pamiętają korzystny wpływ na polskie zdrowie. Niektóre z pomocy które wykonywa jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
są służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety wyniki też mogą istnieć także szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to świetne źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek otrzymuje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i zmienia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).
Truskawki więc w 90% woda, oprócz której produkty zawierają sporo błonnika, cukrów i białka. Stanowią znacznie mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natury
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Zaletę ta wypływa z ochronnego działania produktów na plan krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale jednocześnie zmianami poziomu cukru we naturze.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który tworzy działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa także na rozwój wartości antyoksydantów we natury, tym samym wzmacnia system immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału również indywidualnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na odbieranie i produkcję nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają swój układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno przydatny istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki ważnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają umieszczaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), także wielkiej dawki witaminy C, ułatwia branie tego tematu. Dlatego zaleca się wegetarianom a kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno zatem istnieć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole dające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i wychowywania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi bardzo ważne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może żyć niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą dodawać się do powstawania reakcji alergicznych i dawać bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać opinię na pochodzenie owoców, przekonuje się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą prowadzić uczulenia.
Niektórzy mogą tworzyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie oddaje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na sporą ich zawartość w skutkach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osób i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zaleca się ich spożywania postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo tanie i daleko znane w rodzimym kraju, sezon podejmuje się pod koniec miesiąca także jest przez wszystek czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo użyć w kuchni na ogromne systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa